Magánszálláshely HELP

Figyelem !

Ezt a honlapot magánszállásadók szerkesztik magánszállásadók részére az összegyűjtött adatok, kormány- és egyéb rendeletek, kötelezettségek, módosítások, hírek egy helyen való tárolására, hogy senki ne maradjon ki a tájékoztatásból. Nem hivatalos oldal, a tévedésekért nem vállalunk felelősséget, mindenkinek utána kell járni a hivatalos szerveknél a közölt téma hitelességéért !

Kapcsolat és hozzászólás a Facebook csoportban lehetséges !

48

Amiről még beszélni szeretnénk

Kategória : Egyéb, 2021

Ide írom azokat a témákat, amiket még fel szeretnék rakni a honlapra, de még nincs elég információnk róla vagy nem volt időm megfogalmazni:

 • ÁNTSZ / Nemzeti Népegészségügyi Központ rendeletei/követelményei a magánszálláshelyek számára.
 • Elektronikus fizetés lehetővé tétele a vendégek számára a szálláshelyeken / Bankkártya (POS) terminál
 • Szép kártya elfogadóhely kialakítása

47

Hasznos cégek neked

Kategória : Szolgáltatói céglista, Hasznos cégek neked, 2021

Lista olyan csoporttagokról, akik olyan különféle munkát végeznek, ami hasznos lehet számodra, és éppen ilyet keresel! Van köztük cégtábla gyártó, felújítást vállaló, GDPR szerkesztő, jogász, könyvelő, lakberendező, szálláshely közvetítő, tanácsadó, üzemeltető, takarító, honlapszerkesztő, stb. A lista folyamatosan bővűl. Itt éred el a részletes listát az elérhetőségeikkel : szolgáltatók magánszállásadóknak.

46

NTAK regisztrációs szám az NTAK honlapján

Kategória : NTAK - MTÜ, Regisztrációs szám, 2021

Megint változtattak az NTAK honlapján, a kezdőlap másként van megjelenítve, tehát más lett az adatok megközelítése.

Az NTAK regisztrációs szám megtalálása:

1) Szolgáltatók és szolgáltatási helyek (első képernyőfotó). -> Ott a szállás, vendéglátás és attrakció alatt is látsz egy fehér nyilat zöld alapon, a szállás alatt lévő nyílra kell klikkelni (második képernyőfotó). -> Új menüsor fog megjelenni egy új oldalon, ott a szolgáltatási helyekre kell klikkelni (harmadik képernyőfotó, azt hiszem ez már az eddig is meglévő oldalforma). -> Ott a szálláshelyedre kell klikkelni (negyedik képernyőfotó). -> A lenyíló ablakban ott van a reg.szám is (ötödik képernyőfotó).

1. lépés 2. lépés 3. lépés 4. lépés 5. lépés

45

A kezdet, a fő tennivalók és fontos tudnivalók - főleg az újak számára

Kategória : Alapítás - Összegzés, 2021

alapítás

 • 1) Mielőtt bármibe belekezdesz, beszélj az önkormányzatoddal, hogy az elhelyezkedés és az ingatlan paraméterei megfelelnek-e a magánszálláshely üzemeltetéséhez. Olyan buktatója lehet esetleg, hogy zártkerti részen nem lehet, vagy nincs csatornázva, vagy az ivóvíz kútból jön, vagy nem elég nagy szobákat terveztél a vendégek elhelyezésére, stb.
  Érdeklődd meg, hogy azon a településen mennyi az idegenforgalmi adó mértéke (IFA), van vagy lesz-e építményadó. Ezeket majd bele kell kalkulálnod az árba, ha nem akarsz ráfázni.
  Érdeklődd meg, hogy mi kell az engedélyeztetéshez (méretekkel feltüntetett alaprajz az ingatlanról, tulajdoni lap, stb.). Ha kérik majd a statisztikai számjeledet, azt még ők sem tudták megmondani, hogy honnan tudom elővarázsolni. Segítek, innen: https://www.ksh.hu/szamjel
  Még két dokumentumot el kell olvasnod ahhoz, hogy megismerd a követelményeket: az egyik a ránk vonatkozó 239/2009 törvény 1. melléklet 7. pontja, amit megtalálsz itt a honlapunkon a 41. cikkben, a másik a szálláshely minősítés a magánszálláshelyekre vonatkozó kritériumrendszere: https://szallashelyminosites.hu/docs/magan_es_egyeb_szallashelyek_minositesi_kriteriumai.pdf
  A katasztrófavédelem részéről nincs sok követelmény 10 fő vendégkapacitásig, ha annál több, hívd őket és elmondják, hogy mi kell (valami tűzvédelmi terv, stb.). Ami mindenkire vonatkozik az az, hogy a villanyhálózatod modernül, szabványosan legyen kiépítve, ne barkácsszakkör Youtube videójáról legyen lekoppintva. Ha három fázisod van, az fázisonként ne haladja meg a 32A, mert akkor megint kell hozzá valami a KV részére. A 10 fős vagy kevesebb kapacitású szálláshelyeknek a poroltó jó, ha van, de nem kötelező.
  Az ÁNTSZ, amit már Népegészségügyi központnak hívnak (NNK) egy külön történet. Ha kaját szolgálsz fel, érdeklődj, hogy mi kell hozzá. Ha dézsafürdőd, szaunád (ez nem biztos, hogy mindegyik), medencéd, jakuzzid van, közfürdőnek számít, ami igen csak kacifántos. Megtalálod az erről szóló dolgokat itt a honlapunkon a 10. cikkben (Pl. Dézsafürdő szűrő).

 • 2) Menj be a NAV-hoz, és kérj tőlük egy adószámot. El kell döntened, hogy milyen cégformát választasz (lehetsz adószámos magánszemély max. 3 ingatlannal, 8 szobával, 16 vendégkapacitással, és egy adóévben ugyanannak a személynek legfeljebb 90 napra adható ki ez a típusú szálláshely), vagy egyéni vállalkozó. El kell döntened, hogy főállásban, vagy mellékállásban akarod-e csinálni. El kell döntened, hogy milyen adózási formában akarsz adózni (nem ismerve a te személyes körülményeidet, ha adószámos magánszemélyként akarod csinálni, ajánlott a tételes átalányadózás, ami 2021-ben 38400 Ft/szoba/év). Valamint el kell döntened, hogy ÁFA-körös akarsz-e lenni, vagy alanyi adómentes (amikor is nem kell áfát számolnod a vendégek szállásdíjára, ugyanakkor nem tudod leírni ebből a költségeidet, pl. tisztítószereket, WC papírt, stb.). Ezek majd ugyancsak befolyásolhatják a szállásod árát, ne feledd.
  Kérj a NAV-tól egy nemzetközi adószámot is, ugyanis ha külföldi székhelyű közvetítő céget is felkérsz a közvetítésre (Airbnb, Booking, stb.), csak nemzetközi adószámmal teheted meg.
  NAV infó vonal: 1819

 • 3) Menj az NTAK (turisztikai adatszolgáltató központ, ez is hatóság) oldalára, és regisztráld a tervezett szállásodat. Kapsz egy regisztrációs számot. Először a tájékoztató: https://info.ntak.hu/regisztracio, majd a regisztráció: https://ntak.hu/

 • 4) Menj vissza az önkormányzathoz az NTAK regisztrációs számmal, az adószámoddal, a statisztikai számjeleddel, és a többi kötelező dokumentummal, hogy kérvényezd az engedélyüket. Kérj tőlük csekket (ha úgy akarsz fizetni) és nyomtatványt az IFA bevalláshoz-befizetéshez.
  Még előfordulhat, hogy az önkormányzatod jegyzője megköveteli a vendégkönyv vezetését (ami már nem kötelező és szembe megy a GDPR-rel, ugyanis nem tárolhatsz vendégadatokat a vendég távozása után), akkor kérj kitöltési útmutatót, vagy mondják el neked, és ahhoz is kérj nyomtatványt (van, ahol az van hozzá), vagy menj el egy nyomtatványboltba, és vegyél egyet.

 • 5) Menj vissza az NTAK oldalára az önkormányzati engedélyed számával, és regisztráld a rendszerükbe.

 • 6) Töltsd le az NTAK Vendégem applikációját a mobilodra a Google Play-en keresztül, mert ebben az applikációba van beépítve a VIZA applikáció, ami az ingyenes okmányolvasó magánszálláshelyek részére (nem működik asztali gépen), és amivel majd kötelezően le kell olvasni az érkező vendégek személyi igazolványát, útlevelét, vagy jogosítványát. A Vendégem applikációban ezen kívül majd rögzítened kell a foglalásaidat, az érkező és távozó vendégeket, és napi zárást kell csinálnod (ezt beállíthatod automatikusra azokra a napokra, amikor a szálláshelyeden nincs vendég).
  A Vendégem applikáció a VIZA használata nélkül az asztali gépen is használható, ahol az adatbevitel és egyéb menüpontok átláthatóbbak.
  https://vendegem.hu + https://vizainfo.hu/

 • 7) Menj a NAV honlapjára, és töltsd le az ÁNYK programot: https://www.nav.gov.hu/nav/letoltesek/nyomtatvanykitolto_programok/nyomtatvany_apeh/keretprogramok/abevjava_install.html. Ezzel letöltheted a nyomtatványokat, kitöltheted és beküldheted az ügyfélkapun keresztül elektronikusan (sok nyomtatványt nem is lehet postai úton). Nem intuitív, elavult és komplikált őskövület az egész, de ez van, ezt kell szeretni.
  Lehetséges még az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazással (ONYA) is kitölteni dokumentumokat a gépedre való letöltés nélkül, de nem mindent (pl. az áfabevallást). A megjelenése elég egyszerű, érthető: https://onya.nav.gov.hu/. Én személy szerint nem használtam soha, nem tudok véleményt mondani róla.
  Az áfabevallásról a 8, és 11. cikkben írok, a TFH bevallásról a 7. cikkben.

 • 8) Menj a NAV Online Számlázó oldalára, regisztrálj, és tedd a böngésződ kedvencei közé, mert itt tudod majd kiállítani a számláidat. E-számlát ajánlok, hogy ne kelljen nyomtatni, elég e-mailben elküldeni a vendégnek. Először a regisztrációs infót olvasd el róla : https://onlineszamla.nav.gov.hu/tajekoztatas_a_regisztraciorol
  Az Online Számlázó program, amivel számlát lehet kiállítani, a bejelentkezés után, a főoldalon a bal felső sarokban található az Alkalmazások pontra klikkelve (amiben jelenleg csak az Online Számlázó Program található): https://onlineszamla.nav.gov.hu/home

 • 9) Ezután ülj le egy csésze kávéval (még ha éjfél is van), és tervezd meg, szerkeszd meg a foglalási feltételeidet, ami úgy sem ugyanaz lesz a közvetítői oldalakon, mivel ott csak korlátozott számú opciókat fogsz találni, ez itt a közvetlenül foglaló vendégekre fog vonatkozni, és valami kiindulópontot ad. Ugyanígy tervezd/szerkeszd meg a házirendedet (kukkolj bele máséba, például a Fekete Kutya vendégházéba, ami az enyém, hogy beinduljon a fantáziád). Gondolj arra is, hogy magától irtó ritkán sétál be valaki az utcáról, hirdetési szöveg kell, sok szép és jó minőségű, elég nagy, de nem túl nehéz képekkel, és hirdetési felületek: közvetítők, FB csoportok, a Blikk apróhirdetései között, whatever... Az igazán elegáns, és jutalékspórolós opció pedig egy saját honlap, bár ott meg éves domain név és tárhelydíj jelentkezik, valamint kell egy webdizájner is, hacsak nem értesz hozzá (én voltam, keress a FB csoportban Igor Laszlo néven, ha kérdésed van, segítek, ha van időm).

 • 10) Kalkulálj árat. A fentieken kívül még bele kell számolnod a turizmusfejlesztési hozzájárulást, ami a bevételed 4%-a. A honlapunkon a 7. számú cikkben van leírás róla (Adók-ÁFA szűrő.)

 • 11) Ha úgy döntöttél, hogy használod, és a nemzetközi adószámodat is megkaptad a NAV-tól, menj a külföldi közvetítők oldalára, és regisztráld a szálláshelyedet. Mindenképpen keresd meg azt a helyet, ahol a nemzetközi adószámodat kell regisztrálni (alábbiakban leírom, hogy miért), ugyanis némely közvetítői oldalon nem egyértelmű, valamint keresd meg azt a helyet is, ahova az NTAK regisztrációs számodat kell rögzíteni, ugyanis azt a magyar állam követeli meg.
  Ne feledd, ha egy magyar vagy külföldi közvetítő megadja a jutalék százalékát, például 12%, az legtöbbször áfa nélkül értendő, számolj hozzá még 27%-ot.
  Arra is vigyázz, hogy ne azt az opciót válaszd az Airbnb-nél például, hogy te teszed a te saját áradra az ő vendég felé is számlázható szolgáltatási díját (nem a jutalékáról beszélek, hanem ezen felül ad még hozzá egy keveset a vendég részére), mert akkor olyan dolog után is áfát és TFH-t fogsz fizetni az állam felé, ami után nem kellene. Azt az opciót válaszd, hogy te megadod a te áradat, ebből megfizeted neki a jutalékát, a többit pedig ő rendezze a vendéggel.

kötelezettségek és technika

 • 1) Ha ÁFA-körös vagy, ha alanyi adómentes, amennyiben KÜLFÖLDI közvetítők szolgáltatását veszed igénybe, nem úszod meg az ÁFA bevallást és megfizetését a jutalék után! Ugyanis ezután a szolgáltatás után 27% számolandó, amit egy külföldi cég nem vall be a magyar államnak, és nem fizet be, tehát nullás áfával számlázza feléd a szolgáltatását (jutalékát), amit neked kell bevallani és befizetni az államkasszába. Ezt nevezik fordított adózásnak. Az Airbnb ír irodája számlázza feléd a jutalékot, a Bookingnál pedig a holland iroda.
  Fontos, mert sokan nem értik, keverik: a külföldi közvetítők előre beszedik a pénzt a vendégtől, és még rátehet egy kis százalékot (ami téged ne érdekeljen) a te áradra, de az ő jutalékának a százaléka csak a te áradra számolandó. Te azt az összeget számlázod a vendégednek, ami a te árad (vagyis megadtál a közvetítőnek), nem pedig a közvetítő árát, se nem a befolyt összeget, amiből a jutalék már levonódott!
  Vigyázat, ne feledd! A KÜLFÖLDI hirdetők fizetős hirdetései után is fordított adózás van, tehát nekik is meg kell adnod a nemzetközi adószámodat, nekik is áfa nélkül kell téged számlázniuk, és neked kell a NAV-nak bevallanod és befizetned az áfát.
  A fordított ÁFA-bevallás nyomtatványának kitöltését megtalálod a honlapunkon, a 8. és 11. cikkben (Adók-ÁFA szűrő).

 • 2) A számlázásról tudni kell legalább a minimumot:
  a) Ha közvetlen foglalásod van (nem közvetítőn keresztül), akkor kiállítasz egy díjbekérőt, amit elküldesz a vendégnek, hogy az alapján fizessen neked. A fizetés után kiállított számlákra ne feledd megjegyezni ennek a díjbekérőnek a számát, hogy utána ne zavarodj össze. Számlát is kiállíthatsz egyből még a fizetés előtt, de ha törölve lesz a foglalás, akkor sztornózhatsz, ami dupla munka.
  b) Ha átutalással lesz fizetve, akkor a szállásdíj összegének a te bankszámládra való befolyásának napjától számítva max. 8 nap után számlázni kell, de legkésőbb a vendég távozásának napján. Ha egy közvetítő csak a vendég tartózkodása után utalja neked a pénzt, akkor a vendég távozása előtt még oda kell adni a vendégnek a számlát. Ha készpénzzel fizet valaki, a számlát oda kell adni, amikor kézhez veszed a pénzt.
  c) A teljesítés napja a pénz befolyásának a napja lesz, ha előrefizetés volt átutalással. Ha nem folyt még be a pénz, vagy készpénzben lesz fizetve, akkor pedig a vendég tartózkodásának valamelyik napja lesz a teljesítés napja, én a számla keltének a napját adom meg olyankor.
  d) A számlázáshoz kötelező a vendég/cég neve, és lakcíme/székhelye címe, valamint az adószáma, ha cég. Tehát ne felejtsd el úgy beállítani a közvetítőknél a foglalási követelményeket, hogy meg kell adniuk a címet, és az e-mail címet, ahova majd el tudod küldeni az e-számlát pdf formátumban.
  e) Ha alanyi adómentes, vagyis áfamentes vagy, akkor az áfa kulcsnál az AAM-t válaszd.
  Hasznos NAV dokumentum a számlázásról: https://www.nav.gov.hu/data/cms558992/18_A_szamla_nyugta_kibocsatasanak_alapvet__szabalyai_20210312.pdf

 • 3) Az IFA nem számlaköteles és nem esik áfahatály alá, mivel az nem a mi szolgáltatásunk, hanem egy adó, amit "szívességből" mi szedünk be a vendégtől az önkormányzat részére. Elég róla egy átvételi bizonylat ("beszedtem ekkor és ekkor, ennyit és ennyit, nevem, átvételi hely, dátum, aláírás"), de hogy ne kelljen kétszer dolgoznod, a számla megjegyzés rovatába is leírhatod, hogy átvetted ezt az összeget a számla végösszegén felül. Ha a számlán nem megjegyzésként, hanem külön tételként akarod feltüntetni az IFA-t, akkor az ÁTK-t kell választanod áfa kulcsnak (áfa tárgyi hatályán kívül, vagy ilyesmi), tehát nem számol áfát a rendszer. Viszont ezzel megint dupla munkád lesz, mert a TFH bevalláshoz újból meg kell nézned a számláidat, mert nem a számla végösszege után fogod számolni ezt az adót, hanem levonod belőle az IFA-t (IFA után nincs TFH, mert nem bevétel).
  Az IFA-ról a részleteket itt a honlapunkon találod a 28. cikkben (adók-ÁFA szűrő).

 • 4) GDPR – európai unió adatvédelmi szabályzata. Ez kötelező minden szálláshelynek. A FB csoportunkban DrSimon Vikit keresd, ő meg tudja írni neked egy kis juttatásért (hivatalos), vagy te is szenvedhetsz vele, ha van türelmed és affinitásod hozzá. Például lemásolod a Fekete Kutya vendégházét (az enyém) úgy, hogy a te adataidat és adatkezelésedet szerkeszted bele (nehogy kivágás/beszúrás és ennyi), de senki nem garantálja, hogy senki nem tud belekötni. Mivel változtak a szabályok (pl. most 2021-ben az okmányolvasás), át kell írnom nekem is.
  Ezt és a házirendedet (legyen rajta a szálláshely neve, címe, telefonszáma, stb) ki kell nyomtatnod és el kell helyezned a közös helységben, vagy ha különböző vendégkörnek adsz ki szobákat, akkor az összes szobába tedd be őket.

 • 5) TFH – így a végére már elfáradtam, a részleteket itt a honlapunkon találod a 7. cikkben.
  2021-ben nem kell fizetni ezt a magánszálláshelyek számára új adót és egyelőre úgy néz ki, hogy a covid miatti veszélyhelyzetet meghosszabbítják, aminek a végéig nem kell továbbra sem fizetni. Figyelned kell a további fejleményeket, például a FB csoportunkban.

 • 6) ARTIJUS – ha van TV a szálláshelyen, azt be kell jelentened az Artijus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesületnek, és szerzői jogdíjat kell fizetned. Itt a honlapunkon találsz egy összefoglalót a 27. cikkben (ARTIJUS szűrő), a szervezetnek pedig itt találod a honlapját ránk vonatkozólag: https://www.artisjus.hu/felhasznaloknak/szallashelyek/

És ha még nem gondoltad meg magad a szálláshelyed működésének elindításában, akkor Isten hozott, és sok sikert kívánunk. Olvasgasd ezt a honlapot, de vigyázz, mert nem adó- és egyéb szakértő írta, valamint nincs mindig időm arra, hogy minden szabályt frissítsek. Találkozunk a FB csoportunkban: https://www.facebook.com/groups/maganszallashelyek, ahol a tagokkal a fejünket összedugva, néha veszekedve tárgyaljuk ki, hozzuk össze a tudnivalókat.

Letöltheted magát ezt a cikket itt is: http://www.feketekutya.com/msz/docs/osszefoglalo-szallasado-jelolteknek-2021.pdf

44

Lemondási díj vagy kötbér, számlamódosítás

Kategória : NAV, Számlázás, Lemondás, 2021

Szituáció: a vendég lemondja a foglalását, de a számla már ki lett állítva a teljes összegről, és a vendég már kifizette a szobát előre.

Megoldás 1: lesztornózni a számlát és kiállítani egy újat a jó összegről.

Megoldás 2: számlamódosítás (kevesebb munka).

Számlamódosítás NAV Online számlázóval:

NAV Online számlázóval

ÁFÁ-t nem kell kötbér után fizetni.

A kötbér nem számlaköteles, elég egy számviteli bizonylat róla, de a fenti esetben már ki lett fizetve a szállásdíj előre és számla is készült róla, így mindenképpen csak számlával lehet módosítani.

A megnevezés nem mindegy: "a kártérítés és a kötbér megfizetése után ÁFÁ-t nem kell fizetni, viszont a kártalanítás és a bánatpénz megfizetése ÁFA fizetési kötelezettséggel jár. Az ÁFA köteles kártalanítás és bánatpénz esetében az Áfa tv. 159.§ (1) értelmében számlát kell kiállítani, viszont a kártérítés és kötbér esetében a számviteli törvény szerinti bizonylat (166.§ paragrafus) kiállítása is elég" (egy Facebook tag találta a neten). Én személy szerint lemondási díjnak számlázom, és kötbért értek alatta.

43

Szálláshely-minősítés

Kategória : MAGYAR TURISZTIKAI MINŐSÉGTANÚSÍTÓ TESTÜLET, Minősítés, 2021

"A 2021. december 31-én a jegyző által már nyilvántartásba vett szálláshelyek esetén az első szálláshely-minősítést magánszálláshelyeknek 2023. január 1-ig szükséges igényelni a szálláshely-minősítő szervezettől. Ennek első lépése a kapcsolattartó és a szálláshely regisztrációja.
A magánszálláshelyekre vonatkozó kritériumrendszer: letöltés itt.
A magánszálláshelyekre vonatkozó útmutató és eljárásrend letöltéséhez kérjük látogasson vissza honlapunkra később.
Regisztráció"

Forrás és több info : https://szallashelyminosites.hu/

Mivel a regisztráció utolsó határidejéig sok idő van, ráadásul a Magyar Turisztikai Minőségtanúsító Testület nehézkesen, nem egyértelműen szerkeszti a kritériumokat, érdemes egy év múlva újból meglátogatni a honlapjukat és újból megnézni a kritériumrendszer listáját.

42

VIZA okmányolvasó

Kategória : NTAK-MTÜ, Vendégem alkalmazás, VIZA okmányolvasó, 2021

"2021. január 1-jén hatályba lépett a turisztikai térségek fejlesztésének állami feladatairól szóló 2016. évi CLVI. törvény módosítása, amely kötelezi a szálláshely-szolgálatót, hogy a szálláshely-szolgáltatást igénybe vevők törvényben meghatározott adatait a Kormány által kijelölt tárhelyszolgáltató által biztosított tárhelyen rögzítse a törvényben meghatározott célból.
A Kormány által kijelölt tárhelyszolgáltató a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ).
A törvénymódosítással bevezetett tárhely feladatait a Vendég Információs Zárt Adatbázis (VIZA) rendszer látja el."

Letöltés: ne VIZA applikációt keressetek a Google Play-ben, hanem a Vendégem applikációt, mert a VIZA azon belül van !

A vizainfo.hu oldalon részletesen tájékoztatnak az okmányolvasó használatáról, amelyet a VENDEGEM okostelefon applikációjában ingyenesen használhat magánszálláshely. Amikor a VENDÉGEM-ben érkeztetjük a vendégeket, az új vendég hozzáadásával az okmányolvasó automatikusan elindul a vendég igazolványát keresve a képernyőn egy kereten belül. Amikor a keret zölddé válik, és mutatja, hogy fordítsunk, az igazolvány másik oldalát is szkennelnünk kell.

Videó itt : https://www.youtube.com/watch?v=OhOB7ytUwIg

Mit csináljak, ha az okmányolvasó nem tudja leolvasni az igazolványt: 1) sötét színű legyen az okmány háttere (legjobb a fekete), 2) merőlegesen álljon a kamera az okmányra, 3) a keret és az okmány széle közt kb 3 mm legyen minden irányban, 4) ne mozogjon, remegjen a kamera, 5) tükröződésmentességre törekedés (közvetlen fény alatt például).

41

Bejelentési és üzemeltetési követelmények, mit néznek egy önkormányzati ellenőrzés során

Kategória : ÖNKORMÁNYZATI, Alapítás - Összegzés, 2021

A 239/2009 1. melléklet 7. pontja tartalmazza a Magánszálláshely bejelentési/üzemeltetési követelményeit :

7/A. Bejelentési követelmény

 • A szoba nagysága:
  1. egyágyas: legalább 8 négyzetméter,
  2. két- vagy több ágyas: legalább 12 négyzetméter, a harmadik ágytól ágyanként további 4 négyzetméter vagy 5 légköbméter,
  3. legmagasabb ágyszám: szobánként 4 ágy, gyermekek számára emeletes ágy használata is megengedett.
 • Vizesblokk: a vendégek számára elkülönített fürdőszoba/zuhanyozó vagy mosdó, WC, -kefetartóval, WC-papír-tartó papírral, higiéniaihulladék-tárolóval.
 • Kávékonyha: kávé, tea főzésére, reggeli jellegű ételek készítésére alkalmas berendezéssel (főzőlap, mosogató, asztal, szék) és felszereléssel (edények), a vendégek számára elkülönített hűtőszekrény-használattal.

7/B. Üzemeltetési követelmény

 • Ügyelet: a szállásadó vagy megbízottja a helyszínen vagy ügyeleti telefonszám megadásával biztosítja.
 • A helyszíni ügyeleti időszakon kívül a vendégek számára belépés biztosítása.
 • Takarítás:
  1. vendégszoba legalább hetente egyszer, ágyneműhuzat- és törülközőcserével egyidejűleg. (ágynemű: 1 db paplan, 1 db párna személyenként, törülköző: 1 db kéztörlő, 1 db nagyméretű törülköző személyenként), az új vendégek érkezése előtt minden esetben,
  2. a közösen használt helyiségek takarítása mindennap.
 • Fürdőszoba/zuhanyozó vagy mosdó bekészítése: adagolós folyékony szappan vagy tusfürdő, hajszárító és higiénikus kézszárításra alkalmas bekészítés vagy berendezés.
 • WC bekészítése: WC-papír, tartalék WC-papír, higiénikus kézszárításra alkalmas bekészítés vagy berendezés.
 • A szálláshely-szolgáltató köteles a szálláshely bejáratán kívül jól látható módon feltüntetni a szálláshely nevét, a szállás típusát (magyar, angol és/vagy német nyelveken), valamint a szálláshelyen belül - jól látható módon - feltüntetni a szálláshely nevét, a szállásadó nevét és telefonszámát és üzemeltetésiengedély-számát.
 • A szálláshely-szolgáltató felelőssége a szolgáltatást igénybe vevő személyek vagyoni és személyi biztonságára vonatkozó előírások maradéktalan betartása és betartatása.
 • Az 5. § (3) bekezdésében meghatározott szálláshelykezelő szoftver.

40

Magánszemélyek külföldről származó jövedelme

Kategória : NAV, Adók - ÁFA, 2021

A magyar illetőségű magánszemély külföldről származó jövedelmének adó- és járulékkötelezettségének összefoglalója azoknak, akiket ez érint: ide kattintva olvasható.

Forrás: NAV honlapja

39

A kamerás megfigyelés szabályai

Kategória : Eszközökre vonatkozó, Adatvédelem (GDPR), 2021

"A kamerás megfigyelésre vonatkozó szabályok figyelmen kívül hagyása súlyos bírságot eredményezhet. Jelen cikkben összefoglaltam az elektronikus megfigyelőrendszer működtetésére vonatkozó legfontosabb előírásokat..." - idézet a Dr. Markó-Lévai Szófia 2020. 06. 02.-i cikkéből.

38

Játszótéri eszközök

Kategória : Eszközökre vonatkozó, 2021

TÜV és egyéb engedélyek, biztosítás kell hozzá egyes szállásadók véleménye szerint, járjátok körbe a témát !

Itt van például a 78/2003. (XI. 27.) GKM rendelet a játszótéri eszközök biztonságosságáról.

37

Reggeliztetés

Kategória : NNK, Reggeliztetés, Egyéb, 2021

A szolgáltatást be kell jelenteni az önkormányzatnál, ők értesítik az NNK-t. Itt egy 2017-es NÉBIH útmutató a vendéglátás és étkeztetés jo higiéniai gyakorlatához, aminek a 9.1-es pontja vonatkozik ránk (240. oldaltól). Hivatkozik törvényekre és magyarázatképpen mellette érthetően megfogalmazza, hogy milyen követelmények vonatkoznak erre a szolgáltatásra. A magánszálláshely még egyéb szálláshelyként szerepel (akkor még ez volt a helyes megnevezés), de a követelmények még nem változtak egyelőre tudomásunk szerint.

Az útmutatót PDF formátumban ide kattintva olvashatod !

36

Hosszútávú kiadás / Ingatlan bérbeadása

Kategória : NAV, Hosszútávú kiadás, Ingatlan bérbeadása, 2021

A szállásadók keverik a szezont a fazonnal. A hosszútávú kiadás és az ingatlan bérbeadása (albérlet) két külön dolog !

Hosszútávú kiadás : Amikor hosszútávú kiadásról beszélünk egy magánszálláshellyel kapcsolatban, akkor ez ugyanaz a tevékenység, amit csinálunk, vagyis turizmus célból nem életvitelszerűen tartózkodnak vendégek a szálláshelyen. Egy fő max. 90 napot tartózkodhat egy évben ugyanazon a szálláshelyen. Amikor az Airbnb, Booking.com vagy más közvetítő arra invitál, hogy fogadj hosszabb távra vendéget és állítsd be erre egy kedvezőbb díjat, akkor általában ez 28-90 napra vonatkozik és turizmus célból, az arra vonatkozó adózási formában.

Ingatlan bérbeadása : nem vendég van, hanem bérlő, nem turizmus céljából tartózkodik ott, hanem az ingatlanban él. A bérbeadásnak nem találtam minimum tartózkodási időtartamot.
Az ingatlan bérbeadását magánszemély működteti, nem bejelentésköteles, és a NAV nem ad hozzá adószámot. Az albérleti díjbeszedéshez nem kell számlát kiállítani, csak egy pénzátvételi bizonylatot, nyugtát, számlát helyettesítő okiratot kell kiállítani. Ugyanakkor a mi esetünkben ha már magánszállásadással foglalkozol és már van adószámod, akkor köteles vagy bejelenteni a tevékenységet a NAV-nál !

Lásd még az Ingatlan bérbeadása témában a Ki lehet-e adni albérletbe a szálláshelyet ? című erre vonatkozó cikket.

35

A közvetítő szolgáltatási díja (a jutalékon kívül)

Kategória : KÖZVETÍTŐI, Számlázás, 2021

Az Airbnb (és lehetséges más közvetítő is) meghirdeti az ő szolgáltatási díjával növelt (ne keverd a te általad fizetett jutalékkal!) szállásdíjadat.

Tegyük fel, hogy egy céges vendéged céges számlát kér tőled, de nem fogadja el a számlát, mert az csak a te szállásdíjadat tartalmazza. Ugyanakkor neki arról a teljes összegről kell számla, amit az Airbnb beszedett tőle. Igaza van a vendégnek.

Ebben az esetben tájékoztatni kell a vendéget, hogy a számlát a hiányzó összegről reklamálja közvetlenül a közvetítőnél, hiszen az a díj az Airbnb szolgáltatására vonatkozik, amiről te nem adhatsz számlát !. Egy FB tag azt írja : A vendég az Airbnb felületén megtalálja az általa kifizetett összegről az "Invoice"-t, azaz a számlát.

A csatolt képen azt az Airbnb neked, mint szállásadónak szóló információt látod, amiben leírja, hogy mit terhelt a vendégre. Ezt a foglalás részletezésében találod a közvetítő honlapján.

Megtalálható a közvetítő honlapján a foglalás részletezésében.

34

Számlázás, amikor a közvetítő szedi be a pénzt a vendégtől

Kategória : KÖZVETÍTŐI, Számlázás, Jutalék, 2021

Nagyon sokan úgy csináljak, hogy amikor a közvetítő szedi be a pénzt a vendégtől, és az utalásnál a jutalékával csökkentett összeget utalja a szállásadó számlájára, akkor a szállásadó a befolyt pénz összegét számlázza a vendég felé. Ez nagy hiba !

Az Airbnb, Booking, stb. beszedi a te pénzedet, majd elutalja neked, de annyival kevesebbet, amennyivel te neki tartozol (leveszi a jutalékát előre)... te kapsz egy összeget, ami már alacsonyabb, mint a te megadott árad.

De a vendégnek nem a kapott összeget számlázod, hanem azt a szállásdíjat, amit te a közvetítőnek megadtál ! Tehát nem csak az az összeg lesz a számla végösszege, amit te megkaptál, hanem a jutalék is a számlád végösszegében lesz. Azért, mert az is a te pénzed, csak te közben azt el is költötted.

Vedd úgy elméletben, hogy te megkaptad az összes pénzedet (amiről számlát kell adni), de közben elméletben vissza is utaltad a jutalékot a közvetítőnek. Tehát nem a kapott pénzről adsz számlát, hanem a gyakorlatban meg nem érkezett jutalékról is.

Példa : van egy munkahelyed, alkalmazott vagy. Van egy fizetésed, pl. 100 000 Ft, aminek nagyon örül a férjed/feleséged. De közben te kávézgatsz egész hónapban a munkahelyed által működtetett kávézóban. Tartozol tehát a munkahelyednek 20 000 Ft-tal. A munkahelyed a hónap végén 80 000 Ft-ot fog neked utalni, mert közben leveszi a tartozást. De attól még a te fizetésed 100 000 Ft. Az már egy másik kérdés, hogy a férjed/feleséged mennyire örül annak, hogy te csak 80 000 Ft-ot vittél haza, de a fizetésed attól még 100 000 Ft.

Másik példa : A Szallas.hu esetében a te számládra érkezik a pénz a vendégtől. Ennél az esetnél is a te szállásdíjadat számlázod le, csak ebben az esetben megkaptad az egész összeget. De a közvetítői díj itt sem marad el, csak éppen később költöd el azt a pénzt.

33

Magánszemély alkalmazott foglalkoztatása: Az egyszerűsített foglalkoztatás

Kategória : NAV, Egyszerűsített foglalkoztatás, 2021

Mivel egy természetes személy foglalkoztatása nem kötelezettség a magánszálláshelyeknek, így ezt a témát nem járom körbe.

Az egyszerűsített foglalkoztatási jogviszony adatait elektronikusan a 21T1042E jelű adatlapon lehet bejelenteni a munkavégzés megkezdése előtt. A bejelentés telefonon és mobilapplikáción keresztül is lehetséges.

A munkáltatónak havonta, kizárólag elektronikusan, a tárgyhónapot követő hó 12-éig kell bevallást benyújtania az egyszerűsített foglalkoztatásról a 2108-as számú nyomtatványon az "Art.19" havi adó és járulékbevallásra vonatkozó szabályai szerint. A kitöltési útmutató részletesen leír mindent.

Nem jártam utána, de egy FB csoporttagunk szerint: a foglalkoztatás évében minden hónapot be kell vallani, akkor is, ha már megszűnt a foglalkoztatás. Tehát ha áprilisig alkalmaztuk a természetes személyt, akkor is be kell küldeni a nyomtatványt az azonosítási adatainkkal és a bevallási időszak megjelölésével, de a foglalkoztatási adatok üresen maradnak.

A csoporttag további információja: az alkalmi munkavállalásnál továbbá figyelni kell, hogy akinek nincs főállású munkavállalója egy évben csak egy főt alkalmazhat. Meg van szabva az éves, az egybefüggő és a heti, havi foglalkoztatási idők mértéke, de részletesen le van írva a NAV füzetbe...

Az egyszerűsített foglalkoztatás 2021 leírását a NAV oldalon PDF formátumban ide kattintva olvashatod !

32

E-mail a NAV-nak

Kategória : NAV, 2021

Ezen az oldalon tudsz e-mailt küldeni a NAV-nak kérdés esetén: kattints ide !

31

Záró beszámolási útmutató a Kisfaludy projektek lebonyolításáról

Kategória : Pályázatok, 2021

A záró beszámolási útmutató ide kattintva olvasható !

30

Ki lehet-e adni albérletbe a szálláshelyet ?

Kategória : NAV, Ingatlan bérbeadása, 2021

Ma kellett beszélnem a mi jegyzőnkkel, rákérdeztem, hogy az önkormányzattól kell-e engedélyt kérni arra, hogy az engedéllyel működő szálláshelyet albérletbe adja ki a magánszállásadó. A válasz az, hogy nem kell sem engedély, sem bejelentés.

Egy FB csoport tagja megkérdezte a NAV-ot, hogy náluk akadály-e a fent említett szálláshelyet albérlet címen kiadni. Náluk sem akadály. Viszont bejelentési kötelezettség van feléjük, mivel a szállásadó már rendelkezik adószámmal. Az adózás megváltozik.

Ha részt veszel a Kisfaludy pályázaton, a pályázati szervnél sincs gond, amennyiben az érvényes működési engedélyben és az NTAK regisztrációs számában nem történik változás. Lásd a válaszukat ide kattintva !

A kötelező albérleti szerződés fogja igazolni azt, hogy nem szálláshelyként van kiadva az ingatlan, hanem albérletnek. Figyelem : nem találtunk egyelőre törvényben előírt követelményt, hogy az albérleti szerződést minimum hány napra/hónapra lehet megkötni, de az egy hónapnál rövidebb időszakot nagy valószínűséggel nem fogják elfogadni és a bérlőnek életvitelszerűen kell az ingatlanban tartózkodnia (nem turizmus célból) !

Az ingatlan bérbeadását magánszemély működteti, nem bejelentésköteles, és a NAV nem ad hozzá adószámot. Az albérleti díjbeszedéshez nem kell számlát kiállítani, csak egy pénzátvételi bizonylatot, nyugtát, számlát helyettesítő okiratot kell kiállítani. Ugyanakkor a mi esetünkben ha már magánszállásadással foglalkozol és már van adószámod, akkor köteles vagy bejelenteni a tevékenységet a NAV-nál !

Az ingatlan bérbeadásának adózásáról ide kattintva lehet olvasni !

29

Devizában kiállított számla forintosítása

Kategória : NAV, Számlázás, Deviza, 2021

A devizában kiállított számla forint értékét a következőképpen kell kiszámolni a teljesítés dátumát véve alapul:

 • ha előzőleg bejelentetted a NAV felé, hogy az MNB árfolyamát fogod használni, akkor az MNB árfolyamát kell használni,
 • ha előzőleg bejelentetted a NAV felé, hogy az EKB árfolyamát fogod használni, akkor az EKB árfolyamát kell használni,
 • ha nem jelentetted a NAV felé a két fentiekben említett bankot, akkor a bankszámlád számlavezető bankjának a deviza eladási árát kell használni.

Forrás: Adozona.hu oldala

28

Idegenforgalmi adó (IFA)

Kategória : ÖNKORMÁNYZATI, Adók - ÁFA, Számlázás, 2021

Az idegenforgalmi adót (IFA) az önkormányzatnak kell megfizetni. A bevallást havonta kell megcsinálni az önkormányzat erre a célra készített nyomtatványán. A fizetést és a bevallást az adott hónapot követő hónap 15-ig kell teljesíteni. Amennyiben az IFA értéke nulla, a bevallást ugyanúgy kötelező benyújtani az önkormányzat felé.

Az IFA-t nem kell feltüntetni a számlán és nem számlaköteles, valamint független az áfától. Háromféle módon lehetséges átvenni a vendégtől az adót (ha a vendég kér igazolást):

 • Az egyik szerint az igénybe vett szolgáltatásról kiállított számlán kell külön sorban, a jogcím feltüntetésével szerepeltetni az idegenforgalmi adót (nulla ÁFA). Ennél az esetnél ne feledjétek, hogy a számla értékéből levonandó az IFA és az ÁFA is, amikor TFH-t számoltok! Az Online Számlázó programban( NAV) a következő jogcímen kell majd az IFA-t feltüntetni a számlában, ha valaki úgy dönt, hogy számla alapján szedi be a pénzt: új tétel → IFA vagy Idegenforgalmi adó → és az áfa tárgyi hatályán kívüli tétel.
 • A másik eset szerint nem feltétlenül kell a szolgáltatás számláján kimutatni az idegenforgalmi adót, annak beszedése a magánszemély nevére kiállított pénztárbizonylat (nyugta) vagy egy átvételi bizonylat ellenében is lehetséges.
 • A legegyszerűbb módszer az, amikor a számla megjegyzés rovatában tüntetjük fel, hogy az IFA át lett véve, ez elegendő átvetéli bizonylatnak.

Forrás: Adozona.hu oldala

27

Jogdíj zene lejátszására alkalmas eszköz után (pl. TV)

Kategória : ARTISJUS, Jogdíj, Eszközökre vonatkozó, 2021

Az Artisjus.hu leírása:

Legyen szó több száz szobás hotelről vagy falusi panzióról, a közösségi terekben szóló zene és a szobákban lévő televízió segít a vendégek kikapcsolódásában. A szálláshelyeken szóló zene ellenértéke az Artisjusnak fizetendő jogdíj – ami a zenék alkotóinak fontos bevételi forrása.

A szálláshelyek jogdíjait úgy kalkuláljuk, hogy a különböző típusú helyiségek (mint közösségi terek, szobák) díjait összegezzük. 2013-tól a szálláshely szobakihasználtságát (a tarifatáblázat függeléke alapján csak szállodák esetében) és az átlag szobaárat is figyelembe vesszük a jogdíj megállapításánál.

A tarifaszámítás ide kattintva olvasható ! A II. fejezet 2. pontjában találtam a magánszálláshelyekre vonatkozó TV-s tarifát az egész szobaszámokra bontva havonta. Ugyanakkor személyesen érdeklődjetek, mert lehet, hogy figyelembe vesznek egyéb, speciális dolgokat.

Ide kattintva olvashatjátok, hogy hogyan kell a bejelentést intézni és a jogdíjat rendezni az Artisjusnál, ha a szálláshely területén, akár a közös terekben, akár a szobákban zene szól, illetve zene lejátszására alkalmas eszköz található.

A szálláshely üzemeltetője az itt elérhető adatszolgáltatási lapon tudja megadni a szállás adatait – ezen belül külön információt szolgáltat a vendéglátó üzlettel ellátott közös helyiségekről, a szobákról és a vendéglátó üzlet nélküli közösségi terekről.

Elérhetőségeik itt !

Forrás: Artisjus honlap

26

Adónyilvántartás/adószámla ellenőrzése/lekérdezése

Kategória : NAV, Programok, 2021

Mivel ÁFA-bevallást csináltam, le akartam ellenőrizni, hogy a NAV-nak is ugyanaz az összeg van a nyilvántartásban vagy sem (mivel a bevallàsomat nem kerekìtettem ezerre és javìtanom kellett) és hogy beérkezett-e a befizetésem, vagy még tartozásom van feléjük a rendszerükben.

Nem csak ezt, de az összes adót le tudjátok ellenőrizni a következőképpen:

 • Jelentkezz be az ügyfélkapudba az https://ebev.nav.gov.hu/ oldalon.
 • A megjelenő oldal felső vízszintes menüjében kattints a SzolgáltatásokAdószámla és pótlékadatokAdószámla menüpontokra.
 • Az oldalon megjelenik egy keret, amiben az Adószűrés pontban kiválaszthatod a keresett adónemet és kétszeri rákattintással átkerül a másik oldalra. Ezek után a Lekérdezés indítása gombbal indíthatod a lekérdezést.
 • Alul megjelenik egy szürkített sor, ami a neveddel kezdődik. Ha a sor jobb felső részén van egy kék szöveg, kattints rá, hogy aktiválódjon a sor végén lévő pdf dokumentum, de ha az már aktív (kattintható), akkor ne keresd a kék szöveget. A pdf-re való kattintással letöltheted a lekérdezést.
 • A lekérdezés bal oldalán lesz az, amit te vallottál be, a jobb oldalán az, amit befizettél és beérkezett hozzájuk.

25

Tűzvédelmi előírás

Kategória : ÖNKORMÁNYZATI, KATASZTRÓFAVÉDELEM, Tűzvédelmi előírás, 2021

A Napi.hu írja : A szálláshely típusok körébe bekerült a magánszálláshely. Ennek a meghatározása így szól: "az a nem kizárólag szálláshely-szolgáltatás folytatása céljából, magánszemély vagy egyéni vállalkozó által hasznosított lakás vagy üdülő, illetve azok egy lehatárolt részének és hozzátartozó területének hasznosítása, ahol a szobák száma legfeljebb nyolc, és az ágyak száma legfeljebb tizenhat." A jegyző ellenőrzi - egyebek mellett - azt is, hogy a 10 fő feletti befogadóképességű magánszálláshely megfelel-e a tűzvédelmi követelményeknek - derül ki a Magyar Közlönyben megjelent jogszabályból.

A Munkavédelem - Budapest.hu írja : A belkereskedelemről szóló törvény szerint a kereskedelmi szálláshely az erre a célra épített vagy átalakított és használt létesítmény, ha a hasznosított szobák száma az 5-öt, az ágyak száma a 10-et, kempingek esetében a hasznosított területegységek száma az 5-öt meghaladja, továbbá a létesítmény megfelel a követelményeknek, és üzletszerűen, egész éven át vagy idényjelleggel, folyamatos napi üzemeltetéssel, megszakítás nélkül szállásszolgáltatást nyújt.
A kereskedelmi szálláshelyek -szállodák, hotelek, stb.- jó eséllyel tömegtartózkodás céljára szolgáló helyiséggel is rendelkeznek, -vagyis 300 főt meghaladó befogadó képsségű helyiségek, pl. étkező, hall, stb.- vagy az épületrészen, épületen egyidejűleg 300-nál több fő tartózkodhat. Ezért tűzridó terv készítésére is kötelezett. Ez azt jelent, hogy a tűzvédelmi szabályzat részeként el kell készíteni a tűzriadó tervet
.

A két cikk ellentmondásos, mivel a 10 ágy jelenthet 20 főt is, ha franciaágyról beszélünk ! Én a 10 főre szavazok, de ezt a jegyző tudja megmondani, ő az ellenőrző hatóság.

A 10 ágy alatti (vagy 10 fő alatti befogadóképességű) magánszálláshelyekre vonatkozó tűzvédelemről semmit nem találtam az interneten. Ha valaki mégis tud valamilyen erre vonatkozó törvényt, kérjük ossza meg velünk a FB csoportunkban.

FRISSÍTÉS : további ellenőrzésre van szükség, mivel több törvényt kellene átnyálazni. Megpróbálok a Keszthelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltséggel beszélni a ránk vonatkozó kérdésekben, és lehet módosítani kell pár dolgot. Értesítelek benneteket a "végeredményről" !

24

Vendégkör összesítése jegyzőnek

Kategória : ÖNKORMÁNYZATI, Programok, 2021

Ha a jegyző kérné a kimutatást a évben megforduló vendégekről (belföldi és külföldi vendégek és vendégéjszakák száma bontásban), a Vendégem programban a Riportok -> IFA kimutatás menüpontban az év/január 1 kezdő, és év/december 31 befejező dátum kijelölésével lekérhető az összesítés, ami alapján ez gyorsan összeállítható. A lista jobb alsó sarkában található a bontott összesítés, a bal alsó sarkában pedig az Exportálás: XLS XLSX-ra kattintással lehet letölteni.

23

Tisztítószerek tárolása

Kategória : Tisztítószerek tárolása, Eszközökre vonatkozó, 2021

Mosogatószeren és a szappanon/tusfürdőn kívül nem szabad tisztítószert a szálláshelyen hagyni a vendégeknek, ellenőrzéskor nézhetik. Főleg a fertőtlenítőszerekre, és minden veszélyes cikkre vonatkozik, például olyan okból kifolyólag, hogy egy kisgyerek beleihat. Ha a szálláshelyen tudjátok csak tartani, akkor zárható szekrénybe tegyétek ezeket. Figyeljetek erre !

22

Szezonálisan nyitva tartott szálláshelyek az NTKA-ban

Kategória : NTAK - MTÜ, 2021

Valaki egy FB csoportban írta, hogy "évente kell új nyitvatartási időt megadni az NTAK-ban". Az ő szálláshelye szezonálisan van nyitva tartva. Az én szálláshelyem egész évben nyitva tart, az én nyilvántartásom az NTAK honlapján rendben van.

Tehát ha valakinek a szálláshelye nem egész évben van nyitva, ne feledje, hogy az NTAK honlapján egy új nyitva tartást kell megadni 2021-re a Szálláshely/Működési adatok pontban.

Azonban ha valakinek a szálláshelye egész évben van nyitva, de változik a nyitva tartása, az NTAK honlapján ugyanúgy javítania kell azt.

21

Magánszálláshely fogalma

Kategória : NAV, Magánszálláshely fogalma, 2021

Az SZJA-törvény alapjan a magánszemélyek és egyéni vállalkozók (nem cégek) magánszálláshely-szolgáltatásként legfeljebb 8 szobát, illetve legfeljebb 16 ágyat adhatnak ki.

Az Szja törvény fizető-vendéglátó tevékenységet folytatónak tekinti azt a magánszemélyt, aki – nem egyéni vállalkozóként – a kormányrendelet szerinti magánszálláshely-szolgáltatási tevékenység keretében ad szállást egy adóévben ugyanannak a személynek legfeljebb 90 napra.

Fizető-vendéglátó tevékenységet folytató magánszemély adóévenként az adóév egészére tételes átalányadózást akkor választhat, ha a tevékenységet a tulajdonában vagy haszonélvezetében lévő legfeljebb három – nem szálláshely-szolgáltatás rendeltetésű – lakásban vagy üdülőben folytatja.

Magánszálláshely-szolgáltatási tevékenység bejelentésekor a 'T101-es számú nyomtatványon 2019. november 1-jét követően az 552014 ÖVTJ kódot kell feltüntetni.

Forrás : a NAV webes oldalán.

20

Magánszálláshely és az egyéb szálláshely fogalmak változása

Kategória : NAV, NTAK - MTÜ, ÖNKORMÁNYZATI, Magánszálláshely fogalma, 2021

2019-ben módosult a 239/2009 Korm. szamu rendelet, melyben az egyéb szálláshely fogalma megvaltozott a következökre : Egyéb szálláshely lett az, amit NEM magánszemély vagy egyéni vállalkozó üzemeltet, hanem mondjuk egy Kft, és 25 szoba, 100 ágy lehet. A magánszálláshely az, amit magánszemély vagy egyéni vállalkozó üzemeltet és max 8 szoba, 16 fő lehet. A magánszálláshely ÖVTJ kódja 552014 (TEÁOR 5520), tehát aki eddig 5590 volt, annak módosítani kell a NAV-nál. Az NTAK-ba 2019 év végéig már a fenti fogalommeghatározás szerint kellett volna regisztrálni, akkor is, ha addig az önkormányzatnál egyéb szállás voltál.

Van olyan, akit az önkormányzat automatikusan átminősített (Siófokon például), de van olyan, akinek teendői voltak, és van olyan is, ahol az önkormányzat még nem értesített senkit ezzel kapcsolatban.

NAV weboldal

19

Számlázó programok bejelentése

Kategória : NAV, Számlázás, Programok, 2021

A számlázó programok 30 napon belüli bejelentését megszüntette a NAV !

18

Online Számla rendszer

Kategória : NAV, Számlázás, Programok, 2021

Most (2021 január 19) beszéltem negyedszerre a NAV-val. A magánszemélyek adószámmal esetről beszéltünk (aki a számlát adja) : minden számlát lehet továbbra is számlatömbbel kiállítani, de 4 napon belül MINDET (külföldi adószámos vagy sem, belföldi adószámos vagy sem) le kell jelenteni az Online rendszerben is. Ha áfa-körös vagy, akkor az áfa-értéktôl függ, mert van, amit 1 napon belül kell jelenteni az Online Számla rendszerben.

Magyarul felejtsük el a számlatömböt, csak dupla munkát csinál. Esetleg olyan helyzetben van értelme például, ha a szálláshelyen állítasz ki számlát, ahol nincs internet vagy számítógép hozzáférés.

A NAV Online Számla rendszerébe kötelező a regisztrálás, ezen keresztül juthatunk a NAV számlázó programjához is. De használhatunk más, a NAV-val összekötött számlázó programot is, mint például a Szamlazz.hu vagy a Billingo.

Link a NAV Online Számla rendszeréhez : https://onlineszamla.nav.gov.hu/home

Dokumentum : Alapvető tudnivalók a NAV Online Számlázó programjának alkalmazásához

17

Biztosítás

Kategória : Biztosítás, Egyéb, 2021

Ha még nincs, vagy olyat nem találtatok még, amelyik arra is vonatkozik, amire a leírásban szó van (Anett a FB-ról) :

Sziasztok! Én biztosítással foglalkozom és közel egy éve a Colonnade Biztosító együttműködésével sikerült megalkottunk a szálláshely szolgáltatóknak szóló lakás(ház)/kisvállalkozói vagyon biztosítást. Egy komplex lakás(ház) biztosításon túl szerepel benne

 • három oldalú felelősségbiztosítás,
 • kieső árbevétel fedezet,
 • kiemelt kártevők miatti többletköltség fedezet,
 • asszisztencia,
 • a vendégek vagyontárgyaira szóló biztosítás.

Keressetek bizalommal! Nyitrai Anett / www.nyitraibiztositas.hu / Fb.: Egyszálszó Biztosítás Hostoknak

16

Igazolás nyomtatvány üzleti célú szállásfoglaláshoz

Kategória : NTAK - MTÜ, ÖNKORMÁNYZATI, Nyomtatványok, 2021

Igazolás nyomtatvány üzleti célú szállásfoglaláshoz a korlátozó intézkedések alatt : kattints a megjelenítéshez/letöltéshez !

Forrás : Turizmus.hu oldala (az ott lévő nyomtatvány alapján) !

15

Számlakiállítás előrefizetés esetén

Kategória : NAV, Számlázás, Előrefizetés, 2021

Nem minden esetben kell (de persze lehet) számlát írnotok az előlegről, esetleg időt és munkát spórolva magatoknak. A törvény úgy írja elő, hogy átutalásos fizetésnél akkor kell számlázni (előleg vagy teljes összeg fizetése esetén), amikor a pénz beérkezik a számládra + max. 8 nap, de legkésőbb a teljesítésig (vagyis a vendég tartózkodásának utolsó napja). Kp-s fizetésnél természetesen akkor, amikor átadják a pénzt.

Példa : ha egy közvetítőn (Booking, Airbnb, stb) keresztül foglalt június 1-én a vendég, aki június 29-én jön és 30-án megy, de a közvetítő csak július 15-én utalja a pénzt a számládra, akkor a vendég tartózkodásának utolsó napjáig kell kiállítani a számlát, tehát június 30-ig.

Másik példa : ha egy közvetítőn (Booking, Airbnb, stb) keresztül foglalt június 1-én a vendég, aki szeptember 29-én jön és 30-án megy, a közvetítő pedig július 15-én utalja a pénzt a számládra, akkor nem várhatsz az előlegről kiállított számlával a vendég érkezéséig, hanem azt július 15 + max. 8 napon belül ki kell állítanod.

Mindenképpen beszélni kell a könyvelőddel is, mivel a cégformádtól, az adózásodtól, és más egyébtől is függhet a számlázás.

Forrás : Áfa tv. 163. §

14

Különböző besorolású ingatlan

Kategória : ÖNKORMÁNYZATI, Ingatlan, 2021

Valaki felvetette a kérdést, hogy szántóföld-présház besorolású ingatlanon üzemeltethető-e szálláshely. Ennek nem volt alkalmunk utána járni eddig, de ami biztos, hogy mielőtt veszel egy ingatlant, hogy ott majd szálláshelyet nyitsz, kérdezd meg az önkormányzatot, hogy engedélyezik-e azon a speciális ingatlantípuson a szálláshely nyitását, vagy sem.

13

Előleg/Foglaló

Kategória : Számlázás, Előleg, Foglaló, 2021

Valaki felvetette, hogy nem mindegy, hogy előleget vagy foglalót kér a szálláshely a vendégtől, ugyanis ha előleget, akkor egy esetleges vendég általi lemondásnál az előleg minden esetben visszajár. Ha foglalót, akkor abból semmi nem jár vissza, ha pedig a szállásadó mondja le a foglalást, akkor duplán jár vissza a vendégnek a foglaló.

Valaki más kiegészítette, hogy a közvetítők (Booking.com, Airbnb, Szallas.hu) előrefizetést (előleget) kérnek, de kötbért lehet meghatározni a különböző lemondási feltételek szerint.

Tehát, arra vigyázzatok, hogy ha a saját honlapotokon, foglalási feltételekben nem szerepel a kötbér mértéke és hogy milyen esetben merül fel, akkor azt a törvénykönyv írja elő !

12

KATA adózás változása 2021-ben

Kategória : NAV, Adók - ÁFA, 2021

Nem akarok belemenni a KATA adózás részleteibe, mert meghaladja a tudásomat ez a "labirintus", gondolom az ilyen adózáshoz már van az embernek egy könyvelője. Itt csak két összefoglaló oldallal szeretném felhívni a figyelmet, hogy ha valaki KATA-ként adózik, milyen csemege várja az új évben.

Szigorítás január 1-től : az Index oldalán

Ez pedig, hogy mi a kapcsolt vállalkozás : az Online Tanácsadás oldalán

11

ÁFA érték kerekítése

Kategória : NAV, Adók - ÁFA, 2021

Amikor kiszámoljátok a befizetendő áfa összegét, az adóbevallásoknál alkalmazandó kerekítési szabályt kell alkalmazni, miszerint 1000-ra kell kerekíteni : 499-ig lefelé, 500-tól felfelé.

Tehát ha az àfa összege 586 Ft, akkor 1000 Ft-ot kell befizetni, ha 15627 Ft, akkor 16000 Ft-ot, ha 248 Ft, akkor nem kell semmit fizetni.

A bevallásnál az ANYK program 2065-ös és 20A60-as nyomtatványainál figyeljetek, mert mindkettőnél az adatokat ezer forintban kell feltüntetni. Tehát a 8497 Ft-os nettó számlaérték 8 lesz, annak a (27%) 2294 Ft-os áfája pedig 2.

10

Medence, jakuzzi, dézsafürdő

Kategória : ANTSZ-NNK, Eszközökre vonatkozó, Medence, Jakuzzi, Dézsafürdő, 2021

A medence, jakuzzi és dézsafürdő közfürdőnek számít, aminek a működtetése több kötelezettséggel is jár az ÁNTSZ felé (vízminta leadása, bizonyos esetben homokszűrő beépítése, napló vezetése, stb).

Egy Facebook tag, akinek megvan az engedélye dézsafürdő üzemeltetéséhez, a csoportunkban összegyüjtötte a tudnivalókat :

 • Csak a műanyag betétes dézsára adnak engedélyt, valamint szűrő, illetve vegyszer adagolóval ellátott gépészettel van mód azt megszerezni.
 • Az engedély megszerzésének lépései :
  1. Egy erre szakosodott illetve jogosult szakemberrel egy üzemeltetési szabályzatot kell készíttetni, mellékletekkel együtt kb. 40-50 oldal, ennek költsége a tag esetében 110.000 Ft volt.
  2. Uszoda gépésszel szerződést kell kötni, amiben rögzíteni kell, hogy rendszeresen ellenőrzi és felülvizsgálja a dézsához tartozó gépészetet, ennek havi költsége a tag esetében 12.000 Ft volt.
  3. Ezekkel a dokumentumokkal kell a megyei kormányhivatal népegészségügyi osztályához befáradni. A közfürdők üzemeltetési szabályzatának jóváhagyási díja 34.900 Ft, ezen kívül még regisztrálni kell a veszélyes anyaggal, készítménnyel folytatott tevékenység miatt is, melynek költsége 7800 Ft.
 • Szerződést kell kötni egy független mintavételi laborral, melynek havi költsége a tag esetében az első mintavétel 45.000 Ft, majd havi 1 mintavétel 24.000 Ft, ennek a mintavételnek az eredményét minden hónapban el kell küldeni az ANTSZ-NNK részére.
 • Minden nap háromszor vízminőséget kell ellenőrizni, amit egy üzemeltetési naplóban kell rögzíteni, valamint a vegyszerezéstől, vízcserétől a vízhőmérsékletig mindent bele kell írni (ezt előszeretettel ellenőrzi az ANTSZ-NNK).
 • Természetesen a fenti költségek minden egyes dézsára külön vonatkoznak (ha valaki esetleg többet is üzemeltet).
 • Az ellenőrzések során kérik az évi kétszeri rágcsáló- és ágyi poloska irtásról a számlát.
 • Az engedély nélküli üzemeltetés bírságot von maga után, ennek összegéről annyit tud a tag, hogy egy ismerősének elsőre 450.000 Ft-ot kellett fizetnie, és felhívták figyelmét, hogy mivel sima fa dézsa volt, engedélyt sem kaphat az üzemeltetésére.

Ha valakinek már van közfürdőnek számító eszköze, de nincs engedélye :

 • a https://uvegszalasdezsa.hu/ tulajdonosa, Farkas László szerint az üvegszálas fürdődézsánál kevesebb a macera, mivel felhasználóbarát. "Szállásadóként kell írni egy nyilatkozatot, hogy a dézsa a vendégeknek saját használatú. Ezt sehová nem kell leadni, elküldeni, csak el kell tenni, hogy egy esetleges ÁNTSZ ellenőrzés esetén meg tudjuk mutatni. A vendégnek kell feltölteni és kiüríteni, így nem minősül közfürdőnek."
 • Egy másik Facebook tag írta továbbá : "Farkas Lászlónak igaza van, vagyis lehet használni a dézsát úgy, hogy a vendégek saját maguk használják (töltik, ürítik), ez esetben nekem is ezt mondták az ÁNTSZ-nél, hogy saját használatú és elég erről egy nyilatkozat. Viszont egy vízforgatós, szállásadó által vegyszerezett medence közfürdőnek minősül.

Mi itt nem tudunk jogi érdemben válaszolni és sok más dologtól függ, kérlek járjatok utána, hogy a ti esetetekben mi a helyes eljárás. Minden részlet fontos lehet az ügyben, semmit ne hagyjatok ki, ha a hatósággal beszéltek : magánszálláshely, ki használja, milyen anyagból van az eszköz, stb.

Két rendelet szabályozza a fentieket: 121/1996. (VII. 24.) Korm. rendelet a közfürdők létesítéséről és működéséről, valamint a 37/1996. (X. 18.) NM rendelet a közfürdők létesítésének és üzemeltetésének közegészségügyi feltételeiről.

Forrás : a Nemzeti Jogszabálytárból

9

PTGSZLAH jelentés megszünése

Kategória : NAV, 2021

Megszűnt a számlázószoftverek és a pénztárgépes nyugta "helyett" adott számlák tételes lejelentése 2021 január 4-től.

Cikk : Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE) FB oldalán

Forrás : a Nemzeti Jogszabálytárból

8

Fordított adózás - ÁFA (nem áfakörös adózónak is!)

Kategória : NAV, Adók - ÁFA, KÖZVETÍTŐI, 2020

A külföldi közvetítő cégekkel való együttműködéshez (Booking.com, Airbnb, stb.) kötelező a nemzetközi adószám, amit a NAV-tól külön igényelni, a közvetítőnél pedig regisztrálni kell.

Normál esetben a közvetítők jutalékszámláin fel van tüntetve, hogy "az ÁFA a vonatkozó fordított ÁFA teher szabályzat függvénye". Ez azt jelenti, hogy a számla nem tartalmazza az áfát, de a teljesítési országban (vagyis Magyarországon) meg kell fizetni, ami 27%, függetlenül attól, hogy alanyi adómentesek vagyunk (nem áfakörösök) vagy sem.

Tehát az áfát a NAV felé be kell fizetni és be kell vallani az ÁNYK programmal a 2065 és 20A60 nyomtatványokon (vagy 2165 és 21A60 2021-ben, stb).

A nem áfakörös fordított adózóknak az adott hónapban felmerült áfa bevallása és megfizetése az adott időszakot követő hónap (tehát nem a jutalékszámla kiállítását követő hónap) 20. napja.

Ha devizában van számlázva a jutalékszámla, akkor a számla dátumának a számlavezető bankod deviza eladási árfolyamával kell kiszoroznod a forint összeget, majd annak a 27%-a az áfa, és ezt kerekíted ezerre 499-ig lefelé, az felett felfelé (11.cikk).

A két nyomtatvány kitöltéséhez csatolunk pár képet az alábbiakban:

7

Turizmusfejlesztési hozzájárulás (TFH)

Kategória : NAV, Adók - ÁFA, 2020

A bevallás és a fizetés gyakorisága

A turizmusfejlesztési hozzájárulást (TFH) az áfa bevallására kötelezettek minden hónap 20-ig kell jelenteniük és befizetniük a NAV felé az ÁNYK programmal a 20TFEJLH nyomtatványon.

Az alanyi adómentesek, tehát akik nem kötelezettek áfabevallásra, kérem jól figyeljenek:

A NAV Központi Irányítás Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztálya három szállásadónak a következő szakmai véleménynek minősülő, de kötelező jogi erővel nem bíró tájékoztatást adta: Ahogy arra a levelében is utal, amennyiben az alanyi adómentesnek áfakötelezettsége keletkezik (utalás a külföldi céges közvetítői jutalékszámlákra, pl. Booking.com számlái), akkor e kötelezettségét havi gyakorisággal kell teljesítenie. Azonban ez nincs befolyással a turizmusfejlesztési hozzájárulási-kötelezettségre. A turizmusfejlesztési hozzájárulási-kötelezettséggel kapcsolatban nem módosul a bevallói gyakoriság, tehát az erre vonatkozó kötelezettségét az adózónak csak éves gyakorisággal kell teljesítenie, vagyis a bevallási és befizetési kötelezettséget a tárgyévet követő év február 25-éig kell teljesítenie.

A NAV Központi Irányítás Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztálya további három szállásadónak a következő szakmai véleménynek minősülő, de kötelező jogi erővel nem bíró tájékoztatást adta: Az előzőek, valamint az Eak. tv. 261. § (6) bekezdése alapján, ha azon alanyi adómentes adóalanyoknak, akiknek az adott hónapban áfabevallási kötelezettsége keletkezik (pl.: közösségi szolgáltatás igénybevétele miatt) és van hozzájárulás köteles bevétele is, akkor be kell adni az adott hónapra ezen bevételekről a 'TFEJLH bevallást. Lényeges azonban, hogy nullás adattartalommal nem kell a bevallást beadni, amely akkor állhat fenn, ha áfabevallási kötelezettsége van ugyan, de az adott hónapban hozzájárulás köteles bevétele nem volt. Továbbá be kell adni egy éves bevallást is következő év február 25-ig, amelyben elszámol azon bevételek tekintetében, amely hónapokra eső bevételekről nem adott be bevallást, azaz a bevallással le nem fedett időszakokról. Ez leegyszerűsítve azt jelenti, hogy a fordított adózású külföldi céges számlák utáni havi áfabevallás mellett az ugyanarra a hónapra vonatkozó TFH-t is be kell vallani és befizetni, valamint az összes olyan hónapra, amelyre nem volt ilyen jellegű havi áfabevallás, a következő év február 25-ig kell bevallást készíteni és befizetni.

Több szállásadó vallott már be mindkét módon és egyiket sem utasította el a NAV, valamint ugyanolyan arányban adott a NAV ellentétes véleményt, úgy gondolom, hogy valamelyiket mégis kötelességünk kiválasztani. Amit javaslunk... Egyelőre egyetlen honlapon találtunk csak teljesen világos fogalmazást, ami azt írja : "Ha csinálsz áfa bevallást a külföldről igénybe vett szolgáltatás miatt (Airbnb és Booking szolgáltatási jutaléka miatt például), akkor havonta kell megcsinálnod a TFH bevallást és fizetést. Ha nem volt valamelyik hónapban áfa bevallás, akkor azokat a hónapokat az éves bevallásba kell betenned."

Forrás : a Magyar Apartmankiadók Egyesülete honlapja

A két ellentétes NAV véleményt ide kattintva olvashatjátok.

Egyéb forrás: NAV tájékoztató.

TFH mértéke

A TFH mértéke a tárgyévi bevétel 4%-a.

Ha nem volt bevétel (tehát nulla), azt is be kell vallani. Bár ezt az információt is több variációban adta elő a NAV telefonon (több szállásadó és azok könyvelői tájékoztatása alapján), de a ha bevalljuk a nullát, abból még nem lehet baj!

Ugyancsak a Magyar Apartmankiadók Egyesülete oldalán olvasható, hogy a 4%-ot a bevételed után kell fizetni, tehát az adó alapja az egyéb adókkal csökkentett jövedelem, vagyis a számla nettó összege (áfa nélkül). Amennyiben a számlán külön sorban szerepel IFA (tehát az IFA nincs az árba kalkulálva, és azt nem egy külön nyugtán tünteted fel), azt ugyanúgy nem számítjuk az adóalapba.

Megjegyzés: a NAV információja szerint (2021 január 28 10:58) az IFA-t nem kell feltüntetni a szállásdíj számláján, sőt, egyáltalán nem kell számlát adni róla, elég egy átvetéli elismervény a vendégnek az átvételéről. Így nem kell külön levonogatni a számlákról az IFA értékét a TFH kiszámolásnál.

A 2020-as évi TFH-t csak a januári és februári számlák alapján kell kiszámolni a covid vészhelyzeti zárva tartás miatt. További információk itt !

6

Idegenforgalmi adó (IFA) 2020-ban

Kategória : ÖNKORMÁNYZATI, Adók - ÁFA, 2020

A kormányrendelet rendelkezésének hatálybalépésétől – 2020. április 22-től – 2020. december 31-ig terjedő időszakban eltöltött vendégéjszaka utáni idegenforgalmi adót a helyi adó törvény szerint 18. életévüket betöltött magánszemélyeknek nem kell megfizetniük amennyiben vendégéjszakát töltenek valamely településen. Ez továbbá azt is jelenti, hogy a panzió, szálloda, egyéb szálláshely szolgáltatók stb., mint az adó beszedésére kötelezetteknek nem kell beszedniük az adót, és befizetniük az önkormányzat felé. A jogszabály érdekessége, hogy a megállapított, de be nem szedett adót azonban be kell vallania az önkormányzati adóhatóság felé. A kormányrendelet még azt is pontosan megmondja, hogy "nem kell bevallani a megállapított adót, ha annak összege nulla".

A cikk további szövege itt olvasható !

5

Adatvédelmi Tájékoztató (GDPR)

Kategória : Adatvédelem, 2020

Az Adatvédelmi Tájékoztatót (GDPR) a recepción vagy ha nincs, a szálláshely területén a vendégek számára jól látható helyen kell elhelyezni nyomtatott formában, valamint a honlapon, ha létezik.

Ennek szerkesztésében (és sok másban) Dr. Simon Viktória tud segíteni.

Egy dologra figyeljetek ! A vendégkönyvet a GDPR miatt tilos aláíratni a vendéggel, mert megláthatja mások személyes adatait. Ezért érdemes a vendéggel egy külön erre szerkesztett bejelentőlapot kitöltetni, aláíratni, és a vendégkönyvet az alapján tölteni ki.

Ez az oldal nem használ semmilyen sütit személyes azonosításhoz !

4

Kisfaludy pályázat

Kategória : Pályázatok, 2020, 2021

Magánszálláshely és egyéb szálláshelyek fejlesztése pályázat letölthető dokumentjeit és a közleményt a hosszabbításról itt találja !

A további tudnivalókat a Gyakori kérdések oldalon található linken lehet elolvasni.

Nem egyértelmü dolgokra a Kisfaludy Program Maganszallashelyek Nyertesei Facebook csoportban lehet feltenni kérdéseket.

3

NTAK regisztrációs szám

Kategória : NTAK - MTÜ, Regisztrációs szám, 2020

Az NTAK regisztrációs szám az a szám, amit fel kell tüntetni minden közvetítői honlapon a szálláshely profiljában és a saját weblapon is. A tapasztalatom az volt, hogy a közvetítői honlapok többféle megnevezéssel illették ezt a számot, sőt maga az NTAK más számokat is vagy így, vagy úgy nevezte. Ezért akarom veletek tisztázni ezt a számot.

Amikor regisztráltam a szálláshelyemet, akkor a rendszer adott egy regisztrációs számot, amit felírtam. Nyolc karakter, ami betűkből és számokból áll vegyesen. Azóta ezt a számot nem találtam többé az NTAK profilomon. Később, amikor a honlapokon és a weblapomon kötelezően fel kellett tüntetni az NTAK számot, ezt használtam. De az intuíció belül megszólalt, és el kezdtem keresni az NTAK oldalán. Ott találtam egy ugyancsak 8 karakterből, ugyancsak betűkből és számokból álló másik számot a nevemre kattintva azonosító szám néven. Így kijavítottam a honlapokon, és ezt használtam. Azután találkoztam egy cikkek véletlenül, ahol megemlítették, hogy két betűvel kezdődik ez a regisztrációs szám. Tovább bújtam a netet, ahol megtaláltam, hogy hol találom azt a számot, amit eddig dugdostak elölem. Ti is keressétek a "Szálláshelyek" menüpontban, ahol a szálláshely nevére klikkelve legördül egy ablak, amiben ott lapul az NTAK regisztrációs szám 10 karakterrel. Hurrá !

Csak röhögésképp mondom : ha az NTAK oldalán rákattintok a "Pályázatok" menüpontra, ott ugyancsak NTAK regisztrációs számként van nevezve az a szám, ahol a nevemnél azonosító szám van írva.

Itt egy cikk, amiben az MTÜ írása olvasható, de ami a saját honlapjukon nem található.

2

A magánszálláshely (magánszállásadás 5520 ÖVTJ kód a NAV-nál) működtetési kötelezettségei

Kategória : Alapítás - Összegzés, 2020

Ez a cikk 2020 januárban készült, de amikor változnak a szabályok, vagy új rendelet lép életbe, frissíteni fogjuk itt is !

Miután megkaptad az engedélyt a szálláshely működtetésére (lásd "A magánszálláshely - magánszállásadás 5520 ÖVTJ kód a NAV-nál - üzemeltetésének beindítása, annak lépései magánszemélyek részére" című előző cikket), több kötelezettséggel jár a szolgáltatásnyújtás.

1) A vendég felé :

 • számlaadás
 • Adatvédelmi Tájékoztató (GDPR) a recepción vagy ha nincs, a szálláshely területén a vendégek számára jól látható helyen, valamint a honlapon, ha létezik. Ennek szerkesztésében (és sok másban) Dr. Simon Viktória tud segíteni.

2) A NAV felé :

 • a) a személyi jövedelemadó befizetése évente vagy negyedévente (átalányadó 38400 Ft 2020-ban)
 • b) online pénztárgép használata nyugtaadáshoz természetes személyeknek (nem rendelkeznek adószámmal). Ha nincs pénztárgép, a NAV Online Számla programmal való számlaírás kötelező, vagy más, nem a NAV számlaprogramjával írt számlaadás, amihez pluszban a NAV Online Számla rendszerébe való számlajelentés kell a számla kiállításától számított 4 napon belül.
 • c) online számlaadat-szolgáltatási kötelezettség (jelentés) a NAV online számlázó rendszerén keresztül azon számlákról, amelyeket belföldi vagy külföldi cégek/adószámmal rendelkezők számára állítottak ki, vagy természetes személy kért, továbbá akkor kell a jelentés, ha a számla nem a NAV saját Online Számla programjával lett kiállítva. Információ és regisztráció kezdése itt !
 • d) a turizmusfejlesztési hozzájárulás (TFH) befizetése, ami a tárgyévi bevétel (számláid nettó összegének) 4%-a. Bevallása és befizetése havonta, vagy évente történik, ami az áfafizetési kötelezettségedtől függ, a b) pontban említett ÁNYK programmal (20TFEJLH nyomtatványon 2020-ban, 21TFEJLH nyomtatványon 2021-ben, stb.).
 • e) az ÁFA-bevallás és annak megfizetése. Ha alanyi adómentességet választottál (nem vagy áfa-körös), akkor is figyelj arra, hogy külföldi cégek jutalékszámlái fordított adózás alá esnek (mint például a holland Booking.com, vagy az ír Airbnb cég számlái), ami annyit jelent, hogy ők nem számlázhatnak áfát magyar szálláshelynek, hanem azt itt neked kell fizetned (27% 2020-ban) ! A b) pontban említett ÁNYK programmal lehetséges (2065 és 20A60 nyomtatványokon).

3) Az Önkormányzat felé :

 • a) vendégkönyv vezetése (már nem kötelező, de van olyan önkormányzat, aki még kéri) helyett 2021 január 1-től egy okmányolvasó, amiről jelen pillanatban (2021 02 09) még nem tudunk semmit.
 • b) idegenforgalmi adó (IFA) fizetése, aminek összege önkormányzatonként változó. Havi bevallás minden következő hónap 15-ig, akkor is, ha a szóban forgó hónapban nem volt vendég (van olyan önkormányzat, aki nem kér bevallást nulla IFA-nál) ! A formanyomtatvány és a befizetési csekkek az önkormányzatban beszerezhetőek. A bevallást e-mailben is el lehet küldeni (érdeklődj a hivatal e-mailcíméről a helyi önkormányzatnál).

4) Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) felé :

 • a) regisztráció (általános infó, valamint regisztráció infó) - 1. lépés a szállásadó, majd a szálláshely regisztrációja: https://ntak.hu/ (Figyelem ! A regisztrációnál ott, ahol a vendégágyak számát kell kitölteni, a személyek számát kell megadni – a rubrika súgójában már jó a megfogalmazás !)
 • b) szoftverkezelés (ingyenes szoftver általános infó) - 2. lépés – szoftver alkalmazása : https://vendegem.hu/#/home. Ha a "Vendégem" szoftver csökkentett verzióját választod (csak bizonyos szobaszámig lehet), még a foglalás napján, de legkésőbb az érkezéstől számított 24 órán belül be kell jelenteni a vendégeket, de a kijelentkezés automatikus a rendszer által (de ki lehet jelenteni manuálisan is). Ha nem a csökkentett verziót, hanem a teljes verziót használod, azon is be lehet állítani, hogy a jelentést automatikusan elkészítse és elküldje. Az "Vendégem" szoftverrel kapcsolatos kérdés/probléma esetén segítséget nyújtanak ezen a telefonszámon : 06 1 5858 588.

1

A magánszálláshely (magánszállásadás 5520 ÖVTJ kód a NAV-nál) üzemeltetésének beindítása, annak lépései magánszemélyek részére

Kategória : Alapítás - Összegzés, 2020

Ez a cikk 2020 januártól kezdve van szerkesztve. Amikor változnak a szabályok, vagy új rendelet lép életbe, megpróbáljuk frissíteni az információkat itt is. Azonban ezt nem tudjuk garantálni, mivel mi már végigjártuk ezt a procedúrát, és nem könnyű követni "lejárt" tapasztalattal !

1) Adószám

A NAV-nál a 20T101-es (2021-ben 21T101-es, 2022-ben 22T101-es, stb.) dokumentumot kell kitölteni az ügyintéző segítségével. Személyi igazolvány és adókártya bemutatása szükséges hozzá.

Vélemény: az egyik adózási forma a tételes átalányadózás, amit kevés szobaszámmal és kevesebb vendégforgalommal, tehát kevesebb ráfordított költséggel rendelkező szálláshelynek érdemes választania. Évi 38400 Ft szobánként (2020 január 1). A költségeket ennél az adónemnél nem lehet leírni, érdemes alanyi adómentességet (ÁFA-mentességet) választani. Az összes adónemet a NAV honlapján az információs füzetek menüpontban, az adott évet kiválasztva a 10. információs füzetben lehet megtalálni.

Az adószámmal és a lepecsételt 20T101 jelű formanyomtatvány másolattal együtt kapsz pár darab csekket, amin be tudod fizetni egy évre, vagy negyedévenként az adót.

Érdemes közösségi adószámot is kérni, mert szükséged lesz rá külföldi cégnek kiállított számlához vagy külföldi közvetítőnél való regisztráláshoz, pl. a Booking.com-nál.

Részletesebb információt a NAV ügyintézőjétől tudsz szerezni.

2) Statisztikai számjel

Az Önkormányzati bejelentéshez szükség lesz a szálláshely szolgáltató statisztikai számjelére is. Itt kérhető le az adószám alapján : https://www.ksh.hu/szamjel

3) Számlatömb és vendégkönyv

A lepecsételt 20T101 jelű formanyomtatvánnyal (amin már rajta van az új adószámod), a személyi igazolványoddal és az adókártyáddal a nyomtatványboltban megveheted a kötelező számlatömböt (készpénzes vagy készpénzes és átutalásos fizetési módokhoz), mivel számlaadás kötelező. Ugyanakkor a papír alapú számla már nem kötelező, mert online számla is elég. A készpénzes B. 13-374/V/PM jelű számlatömb nyomtatvány például itt !

Ugyanúgy a nyomtatványboltban veheted meg az Önkormányzat által igényelt vendégkönyvet (ami már nem kötelező, de van olyan önkormányzat, aki még kéri), amin vezetni kell a vendégek adatait, bejelentkezését és kijelentkezését. A D. VV. 1250/új vendégkönyv nyomtatvány például itt !

4) Tulajdoni lap és/vagy igazolások

Az Önkormányzat kérni fogja, hogy az ingatlan, ahol a vendéglátás folyik, kinek a tulajdonában van.

 • a) ha a te tulajdonodban van, akkor a tulajdoni lap egy másolatát be kell szerezned igazolásul. Ezt vagy személyesen tudod megtenni a Földhivatalban, vagy annak honlapján lehet lekérni ingyen az ügyfélkapun keresztüli bejelentkezéssel vagy itt : http://www.foldhivatal.hu/ → FÖLDHIVATAL ONLINE menüpont.
 • b) nem a kérelmező tulajdonában lévő szálláshely esetében a szálláshely használatának jogcímére vonatkozó igazoló okirat kell vagy annak másolata a tulajdoni lap kivételével.
 • c) haszonélvezet esetében - ha nem a tulajdonos vagy a haszonélvező a szálláshely szolgáltató – a haszonélvező hozzájárulását igazoló okirat kell.
 • d) közös tulajdonban álló szálláshely esetében, ha nem valamennyi tulajdonostárs a szálláshely szolgáltató, a tulajdonostársak hozzájárulását igazoló okirat kell.

5) Helyszínrajz

A szálláshelyről kell egy helyszínrajz az Önkormányzat részére, vagyis egy alaprajz, amin be vannak jelölve a falak és helységek nevei. Egy ilyen szerkesztőprogram például az ingatlan.com-on található, de elfogadott a kézzel rajzolt is.

6) Illetékbélyeg

3000 Ft-os illetékbélyegre is szükség lesz, amit a postán meg tudsz venni.

7) Önkormányzati bejelentés

A fenti adatokkal (adószám, statisztikai jel), okmányokkal (tulajdoni lap, igazolások), nyomtatvánnyal (csak a vendégkönyv szükséges, a számlatömb nem), az alaprajzzal és az illetékbélyeggel menj be az önkormányzati hivatalba. Ott egy bejelentőlapot kapsz. Az önkormányzat kiadja az engedélyt, amit ajánlottan kipostáz.

8) Vissza a NAV-hoz

A kiadott engedéllyel vissza kell menni a NAV-hoz ! Ott a 20T101-es dokumentumot kell kitölteni az ügyintéző segítségével.

0

Linkek

KSH - számjel

Nemzeti Jogszabálytár - Jogszabálykeresés

NAV - 239/2009. (X. 20.) Korm. rendelet a szálláshely-szolgáltatási tevékenység folytatásának részletes feltételeiről és a szálláshely-üzemeltetési engedély kiadásának rendjéről / 1.melléklet 7.pontja - Magánszálláshely követelmények

NAV - Áfa törvény

NAV – adónemek leírása a 10. információs füzetben

NAV - Online Számla rendszer és a NAV Online Számla program bejelentkezés

NAV - Online Számla rendszer tájékoztatója az adatszolgáltatáshoz szükséges regisztrációról

NAV - ÁNYK program

NAV - 2065 nyomtatvány ÁFA-bevalláshoz

NAV - 20A60 nyomtatvány ÁFA-bevalláshoz

NAV - 20TFEJLH nyomtatvány TFH-hoz

NTAK - általános infó

NTAK - regisztráció infó

NTAK - Vendégem program általános infó

NTAK - Vendégem program online

Kisfaludy pályázat 2020-2021 : Magánszálláshelyek és egyéb szálláshelyek fejlesztése - letölthető dokumentáció

Kisfaludy pályázat 2020-2021 : Magánszálláshelyek és egyéb szálláshelyek fejlesztése - Gyakori kérdések (olyan információk is, amik a tájékoztatóban nincsenek leírva !)

Kisfaludy pályázat 2020-2021 : Magánszálláshelyek és egyéb szálláshelyek fejlesztése - Facebook csoport kérdésekhez

Dr. Simon Viktória -jogász : magánszállásadók részére tanácsadás, adatvédelem, jogszabályoknak megfelelő üzemeltetés, NTAK adatszolgáltatás, grafikai munkák, mint pl. névjegykártya, szórólap, tájékoztató táblák készítése

Eseménynaptár - azoknak, akik az áraikat ennek megfelelően alakítják

Eszköz - üvegszálas fürdődézsa

Nyitrai Biztosítás - biztosítás szálláshelyeknek